iMac loopt vaak vast bij gebruik van Lightroom & Photoshop. Is extra RAM een mogelijke oplossing?

Hallo,

ik ben fotograaf van beroep en dus een stevige gebruiker van de programma's Lightroom & Photoshop.
De laatste maanden merk ik dat mijn computer trager en trager gaat en vaak vastloopt terwijl ik deze programma's gebruik.
Sinds enkele weken krijg ik via het programma 'clean my mac' ook regelmatig foutmeldingen dat ook andere programma's zoals vb. Safari, word, excel,... dienen gestopt te worden om te kunnen verderwerken.

Zou dit aan het gebrek aan RAM geheugen kunnen liggen of zou er een onderliggend probleem zijn?

Ter info, bijhorende screenshots als extra info over o.a. het type iMac.

Merci alvast voor jullie suggesties!

Caro

Reacties

 • QuintenQuinten    Moderator
  Kan je eens op de achtergrond activiteitenweergave openhouden, om de RAM en cpu processen te monitoren? Het kan nooit kwaad om RAM bij te plaatsen, achteraan onder de scharnier van de voet kan dit gebeuren. Momenteel in jouw mac zijn dit nu 4 keer 2 GB DDR3 RAM. Je kan al beginnen met 2x 4GB DDR3 RAM bij plaatsen. dit kan al helpen. Maar je zal altijd moeten werken in RAM paren. 32 GB is alvast bij jou het totaal maximum aan RAM.
 • Thx Quinten voor je antwoord.
  hier even de screenshots van wat Clean My App zegt en dan de activiteitenweergave net voordat LR en PS weer blokkeerde...

  In die activiteitenweergave zie ik wel niks van RAM en ik vrees ook dat ik dit niet echt weet te interpreteren...
  Alleen ga ik er van uit dat het aan mijn RAM geheugen ligt, aangezien in die eerste weergave er telkens maar enkele MB staat, ipv GB.

  Volgens de laatste screenshot heb ik nu 2x 4GB, dus ik kan vb. 2x 8GB bijplaatsen? Of zijn er beperkingen wat je mag doen per keer? En waarom is 32GB het maximum?

  Nu, als dat de oplossing is, dan lijkt mij dit nog wel een relatief elegante oplossing (beter dan alweer ne nieuwe te moeten kopen...), toch?
 • QuintenQuinten    Moderator
  Het lijkt op het eerste zicht een goede oplossing; Je gaat jouw (bijna) 5 jaar oude mac een zetje geven in zijn rug. Als je nu een mac koopt trouwens is dit een Mac met ondersteuning voor RAM van type DDR4, een snellere en nieuwere generatie

  De enige beperkingen met het plaatsen van RAM, in jouw geval. Je kan enkel ram plaatsen van type DDR3 en liefst ook met dezelfde MHz. daarnaast moet het plaatsen telkens gebeuren in paren. Dus niet 3x 4GB of 2x 4GB en een lat van 2GB en een lat van 8GB. De reden waarom je in jouw computer maximum 32 GB kan plaatsen, is omdat dat type enkel maar in max 8 GB bestaat.

  Dit zijn de vereisten op de website van Apple:
  Gebruik SO-DIMM's (Small Outline Dual Inline Memory Modules) die aan al deze criteria voldoen:
  PC3-12800
  Niet-gebufferd
  Non-pariteit
  204-pins
  1600 MHz DDR3 SDRAM
  Zie: https://support.apple.com/nl-be/HT201191#1

  Daarnaast zie ik in jouw overzicht, de volgende zaken:
  - leeg eens jouw prullenmand.
  - De harde schijf heeft 250 GB nog vrij, het kan altijd helpen om eens je computer op te ruimen (Photoshop caches te verwijderen). Want hoe meer op de harde schijf, hoe meer de computer moet inladen.
Log In of Registreer om te reageren.